Els xiquets i xiquetes d’infantil es fan grans i arriben a primer de primària amb molta il·lusió. És per això que els companys i companyes de segon organitzen, durant les primeres setmanes del curs, una festa de benvinguda. Fem dinàmiques per conèixer-nos millor, els lliurem una invitació per a la festa, els fem enquestes per saber els seus gustos, pensem la llista de compra i comprem allò necessari, decorem el gimnàs, i ho preparem tot per gaudir d’un esmorzar ben especial.
La classe és el lloc que primer ens acull a l’Escola i, per això, busquem amb aquest projecte que els nostres alumnes se senten com a casa.
A l’inici del curs el nostre alumnat descobreix amb il·lusió quin serà el nom de la seua classe el qual farà d’eix motivador i vertebrador al llarg del curs. Els alumnes són benvinguts en la classe dels actors i les actrius, pintors i pintores, exploradors i exploradores o dels cuiners i les cuineres. Es decora la classe, es fan jocs, investigacions, col·laboracions i eixides. Tot per tal de sentir-nos a l’escola com a casa nostra.
La biblioteca de cicle, compartida amb les classes de 3r, és l’eix vertebrador del nostre pla de foment de la lectura i, al mateix temps, un espai de tranquil·litat on deixar volar la nostra imaginació.
Aquest espai ofereix la possibilitat de gaudir d’una gran varietat de recursos literaris adaptats a l’edat i els interessos dels usuaris.
Els mestres i les mestres treballem per engrescar als xiquets i a les xiquetes en l’ús i el gaudi de la biblioteca mitjançant animacions lectores, moments de lectura col·lectiva, dinàmiques al voltant del món dels contes, etc. A més, ajudem el nostre alumnat a trobar els llibres que els interessen, fomentem el seu esperit crític i orientem la seua selecció segons els gustos i les habilitats de cadascú.
Els xiquets i xiquetes s’encarreguen de registrar els llibres que s’emporten, mantenen l’espai organitzat, reparen els llibres que ho necessiten i recomanen a la resta els llibres que més els han agradat.
El joc i l’aprenentatge van sempre de la mà.
Treballar per racons o de manera manipulativa permet aprendre de manera significativa. La motivació, la responsabilitat i l’autonomia són els eixos vertebradors d’aquesta metodologia. La diversitat d’activitats plantejades ens permet realitzar una atenció a la diversitat molt més propera per respectar els diferents nivells i ritmes de treball.
- Aprenentatges més
- Motivació.
- Actitud positiva davant l’aprenentatge.
- Diversitat d’activitats manipulatives.
- Responsabilitat
- Autoavaluació al final de la sessió.
- Cura, distribució i recollida de materials.
- Autonomia
- Racons adaptats a diferents nivells i ritmes de treball.
- Activitats autocorrectives
La participació de les famílies és sempre un fet enriquidor i engrescador en el dia a dia de l’aula. Al mateix temps, és una font de nous aprenentatges i experiències de la mà de persones molt importants per nosaltres.
Per això, organitzem, tant en 1r com en 2n de primària, les següents propostes de participació de les famílies a classe:
ANIMACIONS LECTORES: les famílies de primer participen en l’aula per compartir amb nosaltres una bona història, amb l’objectiu d’animar a gaudir del món de la literatura.
EL MÓN DE LA CIÈNCIA: les famílies de segon preparen experiments senzills per ajudar-nos a entendre millor com funciona el món que ens envolta i alimentar la nostra curiositat natural.
En el primer cicle de primària realitzem diverses eixides i activitats fora de l’escola per tal de gaudir de l’entorn i d’enriquir l’aprenentatge.
La primera eixida del curs gira al voltant del projecte del nom de la classe. Cada grup visita un lloc específic que ens ajuda i ens aporta tot allò que necessitarem la resta del curs. Els xiquets i xiquetes viuen aquesta experiència de manera molt especial, ja que en aquestes eixides es converteixen en allò que representa el nom de la seua classe.
A més a més, durant el curs anem al teatre, visitem exposicions, acudim a la presentació de llibres, visitem la biblioteca municipal, participem en l’acampada, etc.