
L’objectiu principal de l’Educació Infantil és assolir el desenvolupament integral de les capacitats dels xiquets i les xiquetes en els diferents nivells psicomotriu, cognitiu, emocional, de llenguatge i afectivosocial.
Entenem per educació integral aquella que té en compte la persona com a globalitat. Una educació integral és la que propicia els aprenentatges de:
- Coneixements
- Destreses
- Valors i actituds
en tots els àmbits de la vida
- Personal
- Familiar/Social
- Escolar
Per a nosaltres és molt important satisfer les seues necessitats afectives, de seguretat, d’autoestima, d’autorealització i d’autonomia. Al llarg de l’etapa i per tal d’afavorir aquest desenvolupament posem en marxa diferents estratègies pel que fa a:
L’Àmbit Psicomotor. Fomentem els aspectes relacionats amb el moviment, les habilitats i la manipulació. Per això, hi tenen especial importància les activitats psicomotrius, el grafisme i l’educació sensorial.
L’Àmbit Cognitiu. Donem especial importància a una metodologia activa i participativa que convida els/ les alumnes a construir els seus aprenentatges, és a dir, a aprendre a aprendre, utilitzant les estratègies cognitives i relacionant el pensament i l’acció.
L’Àmbit de Relació. L’etapa d’educació Infantil és la idònia per a començar a treballar les relacions dels i les alumnes amb la resta de companys i companyes, ja que aquesta relació influeix directament en el seu desenvolupament integral.
«Conviure significa viure junts i en bona relació i es fomenta en els valors de la pluralitat, la participació democràtica, la inclusió social, la igualtat d’oportunitats, el respecte a la diferència, la gestió positiva del conflicte i la cultura de Pau. La convivència comporta una consciència de la pròpia identitat que implica l’acceptació de l’altre, un sentit de pertinència i contribució personal a la societat, el respecte a la diversitat, el desenvolupament d’hàbits socials, el funcionament participatiu, el treball en equip, l’empatia, la gestió positiva dels conflictes, etc. Tots aquests factors afavoreixen la cohesió social i la formació de persones compromeses i solidàries”
L’Àmbit d’Actituds i Hàbits. Ens referim a aspectes com són les actituds i els valors que els permeten viure amb altres companys i companyes. Aquest àmbit es tracta de forma transversal al llarg de tot el cicle de l’Educació Infantil. S’hi fomenta l’organització a partir de les responsabilitats dins el grup, els treballs en equip, la cooperació en la resolució de conflictes, etc.
Dins d’aquest àmbit donem especial importància a l’assoliment dels hàbits
(treball, ordre, autonomia personal…) que els permetran adquirir estratègies per a resoldre aspectes relacionats amb el quefer quotidià.
En definitiva, volem que els i les alumnes assolisquen una seguretat personal, un bon nivell d’autoestima, una imatge positiva i una satisfacció personal pels propis actes i produccions.
L’Àmbit d’Interrelació Famílies – Escola. La família i l’Escola tenen la responsabilitat de treballar de manera activa en la formació dels xiquets i les xiquetes. En aquest sentit és vital la participació dels pares i les mares en el procés educatiu de l’alumnat, i, en conseqüència és de gran importància que hi haja una bona relació i una comunicació continuada entre les famílies i l’Escola, on la clau és la confiança i la coherència entre aquests dos contextos.
L’Educació Infantil ofereix una metodologia diversificada (racons, joc, projectes, assemblees, treball individual i en grup…) afavorint al màxim la participació dels xiquets i les xiquetes com a protagonistes del seu aprenentatge per tal que aquest siga útil, proper i real.
L’acompanyament que reben els nostres alumnes respecta al màxim els diferents ritmes i estils d’aprenentatge, cosa que ens permet un tracte proper i individualitzat que afavoreix l’autoestima, el respecte cap a si mateix i cap a la resta, la responsabilitat, l’esforç, la implicació, l’acceptació i la iniciativa, i que desenvolupa al màxim les capacitats individuals.